Recept och tips med gurkmeja

 

Smoothie med melon, banan och gurkmeja

1 portion

150g valfri melon
1/2 banan
1 st apelsin
1 tsk gurkmeja
1/2 dl yoghurt
1/2 dl vatten

All frukt i bitar, blanda allt i en hög mixskål tillsammamns med yougurten. Mixa och späd med vatten till önskad koncistens.

 
 

Smoothie med avocado, banan och gurkmeja

1 portion

1 st avokado
1 tsk gurkmeja
1/2 banan
1/2 dl yoghurt
1 st apelsin
1/2 dl vatten

All frukt i bitar, blanda allt i en hög mixskål tillsammamns med yougurten. Mixa och späd med vatten till önskad koncistens.

 
 

Gyllene mjölk

Har du dåligt med tid? Du kan bara göra en blandning av varm kokosmjölk med en tesked gurkmejapulver.

1 portion

2 dl kokosmjölk
4 msk vatten
1 tsk gurkmeja
En nypa riven ingefära
1/4 tsk vaniljsocker
Två tsk honung
En nypa kardemumma, kanel, eller kryddnejlika

 
 

Juice med gurkmeja

3 portioner

30g gurkmeja
1 kg apelsiner
200g ingefära
1 st citron eller lime

Blanda gurkmeja, ingefära och bitar av citrusfrukter. Lägg alla ingredienser i en blender och mixa slätt. Späd ev. med vatten. Sila genom silduk eller en tunn kökshandduk och tryck ut all vätska. Det går också bra att sila genom en finmaskig sil, men då kommer juicen att skikta sig mer.

 
 

Istället för pasta potatis eller ris

4 portioner

1 st gul lök
500g blomkål (eller färdigt blomkålsris)
1/2 dl solrosfrön
2 msk smör
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl hackad persilja

Skala, dela och hacka löken. Riv blomkålen på den grova sidan på rivjärnet, eller använd färdigrivet blomkålsris. Fräs lök och solrosfrön i smör i en stekpanna ca 5 minuter. Tillsätt blomkålsris och gurkmeja. Låt fräsa ytterligare ett par minuter. Krydda med salt och peppar. Rör ner persiljan.

 
 

Senapskyckling med couscous

4 portioner

Senapskyckling

2 msk dijonsenap
4 st kycklingklubbor
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk salt
1 dl matlagningsyoghurt
2 krm svartpeppar, nymald
2 tsk gula senapsfrön

Couscous

2 st morötter
2 msk olivolja
1 st gul lök
2,5 dl vatten
1 st vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
1 st tomat
3,5 dl couscous
1 st grönsaksbuljong i tärning

Sätt ugnen på 200° Blanda yoghurt, senap, senapsfrö, gurkmeja, salt och peppar i en bunke. Dela kycklingklubborna i två bitar i ”leden” och lägg bitarna i senapsblandningen. Blanda väl så att delarna blir täckta. Lägg sen kycklingen i en ugnssäker form, ta med yoghurtblandningen och stek mitt i ugnen ca 30 min. Skala morötter, lök, och vitlök och dela dem i bitar. Dela tomaten. Hacka grönsakerna fint. Om du använder en matberedare, så kör morötterna först i några sekunder, tillsätt sedan lök, vitlök och tomat. Fräs grönsakshacket i olivolja i en kastrull i ca 2 min. Tillsätt vatten, buljongtärning och salt, låt koka upp. Häll i couscous, blanda väl. Ta kastrullen från värmen och låt svälla 5 minuter under lock. Rör om i couscousen och servera med kycklingen.

 
 

Fiskgryta med gurkmeja

4 portioner

400g torskfilé
1 nypa vitpeppar
300g laxfilé
1 tsk timjan
1 st gul lök
1 tsk basilika
2 st morötter
2 tsk gurkmeja
1 st palsternacka
2,5 dl torrt vitt vin
1 msk smör
2 st fiskbuljongtärning
1 st vitlöksklyfta
3 dl vispgrädde
1 nypa salt
3 dl vatten

Tina fisken om den är fryst. Skala, hacka lök och strimla morot och palsternacka. Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken och rotfrukter ett par minuter. Pressa i vitlök. Rör ner salt, vitpeppar, timjan, gurkmeja och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund. Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter. Rör ner grädde, vatten. Sjud i 25 minuter. Öka salt och peppar om det fattas. Skär fisken i bitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 5-7 minuter. Servera gärna med varmt bröd.

 
 

Aioli med gurkmeja

Kall klassiker med extra färgklick och så mycket godare.

1 st pressad vitlök
2 nypor salt
1 st ägg
1/2 tsk gurkmeja
2 tsk pressad citron
1 nypa cayennepeppar
1 tsk dijonsenap
2 dl solros eller rapsolja

Blanda allt i en hög mixskål, mixa snabbt i en halv minut… färdigt!

 
 

Bönsås till grillat

1 burk kokta vita bönor (ca 380g)
2 st morötter
1 st rött äpple
3 st apelsiner
3 dl kallt vatten
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk ingefära

Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Skala morot och apelsin. Skär i mindre bitar. Dela, kärna ur och skär äpplet i mindre bitar. Mixa alla ingredienser i en blender eller matberedare.

 
 

Gurkmejatips

Tillsätt gurkmeja när du kokar pasta eller ris – gyllengult!

Blanda i en tsk gurkmeja i potatismoset – mycket godare!

Tillsätt 1 tsk gurkmeja i hummus – härlig färg och en extra piff!

Byt ut tomatsås till köttfärssåsen med två äpplen i bitar 1 tsk gurkmeja och en tsk curry – smarrigt!