Street Food-mat är inte bara en modefluga, det är ett nytt sätt att uppleva det tusenåriga förhållandet mellan en kultur och sin egen mat.
Street Food tips och recept
Rotfrukter i ugn med spenat, soltorkade tomater och pumpakärnor
French Fries kryddblandning. Den här goda kryddblandningen går utmärkt att användas till alla typer av rotfrukter. Och självklart grönsaker i alla former och färger.
4 portioner
1 kg sötpotatis
1 kg kålrot
300 g färskt spenat
300 g soltorkade tomater i olja
150 g pumpakärnor
Sätt ugnen på 185°. Smörj en plåt med raps eller olivolja. Skala och dela rotfrukterna i avlånga stänger. Sprid rotfrukterna på plåten och krydda med French Fries-kryddan låt stå i ugn ca 20 - 25 minuter. Dela de soltorkade tomaterna i smala stänger. Tag ut plåten och sprid den färska spenaten, tomaterna och pumpakärnorna över rotfrukten. Kör i ugn ca 5 minuter till.
Fisktaco på lax, vitfisk & halomi
Taco Lime Picante kryddblandning. Denna annorlunda tacokryddblandning kan användas till färs av kött, fisk och qourne.
4 portioner
200 g färs på lax
200 g färs på vitfisk
4 st tomater
1/2 gurka
280 g majs
250 g ruccolasallad
1 st Halomi
250 g Keso
Blanda 40g Taco Lime Picante, 1 dl vatten och fiskfärsen. Stek i rapsolja på medelsvag värme i ca 6 minuter. Riv Halomiosten, skär tomater och gurka i småbitar. Häll upp alla ingredienser i småskålar. Välj tacobröd efter smak.
Servera gärna limevatten till dessa saftiga fisktacos
Sallad på spenat, ärtor & fetaost med citronolja
New York BBQ Hamburger kryddblandning. Oavsett vilken typ av hamburgare man väljer att göra är det alltid roligt med tillbehören, och det finns i massor. Här kommer tips på mumsiga tillbehör.
Sallad - 4 portioner
350 g färsk spenat
2 dl gröna ärtor
200 g fetaost
5 msk olivolja
2 msk citronsaft
salt
svartpeppar
Blanda spenat, ärtor och smula över fetaosten. Blanda ihop olivolja och citron, salta och peppra efter smak. Häll över spenatblandningen. Färdigt!
Sötpottisstripes i ugn - 4 portioner
2 stora sötpotatisar
oliv eller rapsolja
salt
svartpeppar
chili (för kryddigare stripes)
Sätt ugnen på 180° Skala och dela potatisen i avlånga stripes, fördela på smord plåt krydda efter behov. Låt gå i ugn i ca 15 - 20 minuter.
Krispig fänkål
Chicken Cajun kryddblandning. Fritt att användas på hel i delar eller strimlad kyckling. Pröva gärna på Kalkon! Smarrigt!
4 portioner
1/2 fänkål
1/2 gurka
1/2 citron (saften)
1 msk olivolja
5 kvistar dill
Skär av fänkålsroten. Skiva tunt, lägg i isvatten minst 15 min. Slunga eller torka på papper. Strimla gurkan tunt och blanda med fänkål, citronsaft, olivolja och dill. Salta efter smak.
Fetaost-tzatziki
Chicken Cajun kryddblandning. Fritt att användas på hel i delar eller strimlad kyckling. Pröva gärna på Kalkon! Smarrigt!
4 portioner
1 1/2 fetaost
1/2 gurka
2 dl turkisk yougurt
1-2 vitlöksklyftor
1/2 tsk citron (saften)
salt
svartpeppar
Riv gurkan grovt och låt den rinna ur, pressa gärna. Lägg i bunke och pressa ned vitlök, smula fetaosten över. Blanda i yougurt och citron, smaka av med salt och peppar.